Text Size
AddThis Social Bookmark Button

En epoke sluttede for 50 år siden.

Den gamle jenbanebro redigeret

Den gamle jernbanebro mellem Sandet og Stakroge.

Banen fragtede mange tørv fra Felding Mose. Tørvene gav varme i en kold tid. I dag knejser vindmøllerne i den udgravede mose, som nu igen giver energi.

 

Den 31 marts 1968 kørte det sidste tog på Troldhedebanen.

Banen blev anlagt og taget i brug i 1917 og gik fra Troldhede til Kolding og blev kaldt Troldhede- Kolding Jernbanen. Der blev senere et spor fra Verst til Vejen, og banen fik heraf betegnelsen TKVJ.

Banen var med til at binde byerne sammen og havde stor betydning for udviklingen i denne del af Jylland.

 Stakroge station redigeret

Stakroge station i 2018. Velholdt og med nyt tag som ved opførelsen.

 

Der var en del persontransport og fra blandt andet Sandet og Stakroge blev der transporteret store mængder tørv og brunkul. Fra de to stationer og fra et såkaldte trinbræt i Kærhede, var der sidespor til tørvegravene og brunkulsbruddene.

I Stakroge var der et spor til en gård, som Odense kommune købte for at kunne skære tørv til byens indbyggere. Gården kom naturligvis til at hedde Odinsgård.

Det mest kendte sidespor blev Stakroge- Barslund Tørvebane, hvor der i perioder kunne køre tre damplokomotiver.

Sandet station redigeret

Sandet station i dag, beliggende tæt på Sandet Hotel og området, hvor der tidligere var briketfabrik.

 

Omkring stationerne blev der opført store briketfabrikker. Nogle steder kan man stadig ane, hvor de har ligget.

Mange af de lokale beboere kan berette om den tid, hvor banen havde stor betydning for lokalbefolkningen i det daglige. Der er mange historier om dengang de blev transporteret i skinnebussen kaldet Grisen og om biografturene, hvor biograferne havde indpasset deres spilleplan efter togplanen.

Banen havde sin storhedstid omkring verdenskrigene. Da der efter anden verdenskrig blev bedre landevejs transport, stod det klart, at banen ikke kunne overleve i længden og kommunerne bakke ud af projektet, hvor de hidtil havde været garanter.

Troldhede- Kolding Jernbanen lukkede derfor helt i 1968 og en epoke var slut. Det aller sidste tog kørte den 31. marts fra Kolding og til Grindsted og retur, hvor driften skulle indstilles til midnat.

 

Ved den tidl bro over Østerbjerge bæk redigeeret

Ved Sandetvej, hvor banen krydsede Østerbjerge Bæk er opstået en biotop til glæde for dyrlivet.

Ved 50 års dagen for lukningen har hjemmesiden sandet-stakroge været på jagt efter nogle af minderne fra dengang banen var i drift.

 

Læsserampe ved Stakroge station redigeret

Den gamle læsserampe ved Stakroge station står endnu her ved indgangen til Stakroge Genbrug.

Der skal lyde en opfordring til at finde endnu flere historiske ting fra perioden.

 

Hegnspæe ved Stakroge Genbrug redigeret

Der står stadig nogle pæle, som måske er fra det gamle banehegn ved Stakroge station.

Har man interesse i at læse om den gyldne tid, kan man finde meget detaljerede beskrivelser i bogen Troldhedebanen, som i 2002 blev udgivet af Kolding Lokomotivklub KLK i anledning af 85 års dagen for banens åbning.

Reklame


Warning: Creating default object from empty value in /var/www/sandet-stakroge.dk/public_html/modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1111

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/sandet-stakroge.dk/public_html/modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1111

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/sandet-stakroge.dk/public_html/modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1111
14/12/2018, 17:35Carsten Larsen
ilderhede-kirke
05/04/2018, 13:05Carsten Larsen
stakroge-genbrugsplads
27/10/2015, 22:01René Bork Pindbo
stakroge-beboer-og-kulturhusSelskabs lokaler udlejes i Stakroge Beboer- og Kulturhus. Ligger i et grønt område i forbindelse med stadion. Fodboldbanen må benyttes til aktiviteter, når der ikke spilles fodbold. Salen kan...